Çeşme Germiyan Köyü Tarihi Germiyan Köyü Nerededir ? Germiyan Köyünde Ne Yapılır ? Çeşme Germiyan
Güncelleme tarihi: 3 Ara 2020
Germiyan Köyü, Çeşme'ye 20 km Alaçatıya 10 km İzmire 70 km uzaklıkta İzmir'in bir köyüdür.
Germiyan Köyü ismini yıllar önce Osmanlı Devletinde bir beylik olan Kütahya'da kurulan Germiyanoğulları Beyliğinden almaktadır.
Köye yerleşimin ise büyüklerimizin arasında nesillerden nesillere aktarılan çok güzel bir hikaye vardır. Yörük olarak bilinen ve geçimlerini çobanlık yapar dağlarda geçiren, yerleşik bir yaşam sürmeyen atalarımız, kalmak için havası güzel olan bir yer aramaktalardı, Germiyan'a geldiklerinde şu an köyün meydanında bulunmayan 10 - 15 yıl önce kesilen çınar ağacına yoğurt asmışlar ve bir hafta sonra geri döndüklerinde yoğurdun bozulmadığını görünce orada kalmaya karar vermişler. Böyle de güzel ve anlamlı da bir hikayeye sahip bu güzel köy.
Günümüzde Germiyan
Germiyan Köyü İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı şirin mi şirin bir köy. Çeşme’de bulunan tek Türkmen Köyü ve Türkiye’de Slow Food (Yavaş Gıda) hareketine katılan ilk köy. Son günlerde adını tüm Türkiye’ye duyuracak gibi gözüküyor.
Germiyan Köyü Ve Slow Food Hareketi
Germiyan Köyü ilk defa İtalya’da 1986 yılında başlayan temiz katkısız gıda (Slow Food; yavaş gıda) ve yavaş şehir sloganları (Citta Slow) ile yola çıkan bir hareketin katkısız, iyi ve temiz gıda bölümüne katılmış. Bu hareket hızlı yemek tüketimine ve hayatın hızlı tüketilmesine karşı başlatılmış.
Yukarıda da yazdığım gibi Germiyan Köyü Türkiye’deki ilk Slow Food köyü.
Amaç katkısız gıdalar üretmek ve geleneksel yemekleri yaşatmak. Bunun için bütün köy seferber olmuş durumda. Ekmeklerini katkısız doğal ekşi mayadan pişirmeye başlamışlar. Sebzeler kendi tarlalarından geliyor ve yemekler bunlarla yapılıyor. Kesinlikle mevsimsiz turfanda ürünler kullanılmıyor.
Germiyan Köyünü tanıtmak için her yıl ot ve geleneksel yemek festivali düzenlenmekte . Tarihleri takip edip belki yolunuzu bu güzel köye düşürürsünüz.
Germiyan Köyü’nde Ne Yenir?
Köy kahvesinde ada çayı içebilirsiniz. Gideceğiniz her yerde size Slow Food hareketiyle üretilen ekşi mayalı ekmekten ikram edebilirler.Kara köy katmeri Kopanisti Peyniri, Hurma Zeytini, Şekeriçi Damat Lokumu, Bazina tamamen doğal Zeytinyağı ve Pirinçli Mantı burada tadına bakabileceğiniz yöresel köy yemekleri ve lezzetleri.
Yukarıda saydığımız lezzetleri bu harekete katılan dükkanlar satıyorlar. Bunun için bir de logo var tabelada ağzında zeytin dalı taşıyan salyangoz görürseniz bilinki bu dükkan katkısız ürünler satıyor. Slow Food hareketi ile yiyecek kısmı daha da gelişecektir.
Germiyan Köyü’ne Nasıl Gidilir?
Germiyan Köyü , Çeşme’nin doğusunda ve 23 km mesafede yer alıyor. Yolu asfalt ve iyi durumda Çeşme’den yaklaşık yirmi dakika sürüyor. Deniz tatiline gittiğiniz vakit bu şirin köye bir selam verebilirsiniz.
Comments