top of page
  • Akın Kaya

Çimento Harcı Nasıl Yapılır ? Harç Nedir ? Nasıl Olmalıdır ?

Güncelleme tarihi: 3 Ara 2020

Harç, herhangi bir yapı inşaatında tuğla ve taş gibi yapı taşlarını birbirine bağlamak için kullanılan hamur olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu harç aynı zamanda kagir duvar ve tavanları sıvamak için kullanılıyor. Peki çimento harcı nasıl hazırlanır, merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım. Çimento harcı, kireç ve kumun su ile karıştırılması sonucunda elde ediliyor. Harç, kerpiç gibi ilkel yapılarda toprak ve samanı su ile karıştırarak da yapılabiliyor.



Harç, duvar yapımı için bağlayıcı bir maddedir ve ince agrega karışımına su ilavesiyle oluşan bir macundur. İnşaatlarda hayati bir rol oynamaktadır. Farklı tipte harçlar mevcuttur ve her harcın kendine özgü avantaj ve dezavantajları vardır. Bu yazıda duvar örülmesi için hazırlanan harcın nasıl olması gerektiğini anlatmaya çalışacağız.


İyi Bir Harç Nasıl Olmalıdır?


Kuvvet (Harcın dayanımı)

Hareketlilik

Yerleştirilebilme

Su tutma



1.) Harcın Dayanımı

Bir harcın sadece sertleştikten sonra mukavemetinin iyi olduğu söylenir. Ancak iyi kalitede bir harcın olabilmesi için kaliteli malzemelerin kullanılması gerekir. Bununla birlikte, harçla birlikte, inşaat birimleri de iyi kalitede olmalıdır ki yapı da uzun süre dayanabilsin.

İyi mukavemetli harcın hazırlanması söz konusu olduğunda, yeterli çimento muhtevası kullanılması en önemli durumdur. İyi dereceli ince agrega kullanılmalıdır. Su içeriği gerekli miktardan fazla olmamalıdır.


2.) Hareketlilik

Bir harcın kıvamı, hareketlilik terimi ile belirtilir. Kıvam; sert, yoğun, gevşek, sıvı vb. gibi farklı tiplere ayrılır. Harcın hareketliliği, harç bileşenlerinin bileşimine bağlıdır. Farklı kıvamlardaki harçlar farklı işler için kullanılır.


3.) Yerleştirilebilirlik

Harç tabakasını ekonomik olarak yapının yüzeyine yerleştirme kabiliyetine harç kaplaması denir. Kaliteli harç tabakası ayrıca yüzeyle iyi bir bağ kurmalıdır. Yerleştirilebilirlik, yalnızca harcın kıvamına veya hareketliliğine bağlıdır.


4.) Su Tutma

Kaliteli bir harç, güçlü su tutma kapasitesine sahiptir. Bir harç, özellikle nakliye sırasında su içeriğini kaybetmemelidir. Su harç karışımından ayrılırsa, harcın sertleşmesi zorlaşır ve harç da azalır. Harç, içinde yeterli su bulunmayan yüzey ile güçlü bir bağ oluşturamaz. Harcın su tutulmasını arttırmak için çeşitli tipte plastikleştiriciler mevcuttur. Ya da harcın döküleceği yüzey önceden hafifce sulanmalıdır.


İyi Bir Duvar Yapımı Harcın Özellikleri Nelerdir?


Bir harcın iyi olduğu söylenebilmesi için aşağıdaki özelliklere sahip olması gereklidir.

Harç, döküldüğü duvar üniteleriyle güçlü bir bağ oluşturmak için yeterli yapışkan özelliğe sahip olmalıdır.Su geçirmez olmalı ve yağmur mevsimi boyunca dış duvarlarda kullanıldı ise suyun geçişine izin vermemelidir.Ekonomik ve kolayca yerleştirilebilir olmalıdır.Uzun ömürlü olmalıdır.Derzlerin yakınındaki çatlaklara izin vermemeli ve uzun sürecek iyi bir görünüm sağlamalıdır.Harçla temas eden malzemelerin veya yüzeyin özellikleri harçtan dolayı etkilenmemelidir.

443 görüntüleme0 yorum

Arama Yap

Blog Yazıları

Yazılar
bottom of page